رابط کاربری UI که مخفف کلمه User Interface میباشد به ظاهر اپلیکیشن / وب سایت می گویند که کاربر با آن در ارتباط است ، طراحان UI بر روی نحوه ارائه محصول کار می کنند در حالی که طراحان UX بر روی تجربه کلی کاربر (ظاهر وب سایت ، عملکرد ، کاراریی ، سهولت و … ) نظارت دارند و در حقیقت رابط کاربری بخشی از تجربه کاری میباشد.
احتمالا تا به حال به وب سایت ها و اپلیکیشن هایی برخورد کرده اید که برای کاربر بسیار گنگ و مبهم می باشند و استفاده از آنها برای همه ی افراد به سهولت امکان پذیر نیست. جهت جلوگیری از این مسئله در اولین گام نیاز به طراحی تجربه کاربری داریم. در طراحی تجربه کاربری مسیرهایی که کاربر برای رسیدن به اهداف خود در سایت باید طی کند بررسی و معیین خواهد شد تا به سهولت هرچه تمام کاربر بتواند از سایت و یا اپلیکیشن راه اندازی شده استفاده نموده و ارتباط برقرار کند. پس از طراحی تجربه کاربری، با طراحی رابط کاربری ، طرح را پیاده سازی کرده و با به کارگیری صحیح از رنگ ها ، المان های گرافیکی و … محیط ظاهری وب سایت را طراحی می نمایند.
طراحی رابط کاربری خوب، استفاده از وبسایت را برای کاربر آسان میکند.
وب سایت ها و فروشگاههای اینترنتی باید به نحوی طراحی شوند که استفاده از آن برای افراد مختلف آسان باشد. کاربر باید در به راحتی با وب سایت ایجاد تعامل نموده و ارتباط برقرار کند، برای این منظور می بایست درطراحی رابط کاربری از رنگهای مناسب استفاده شده باشد و عناصر اضافی حذف شوند و جای خود را به عناصر مهم و ضروری بدهند. برای این منظور به کمک ابزارهای آمارگیر و انالیز حرفه ای وب سایت مانند گوگل آنالیتیک رفتار کاربران تحلیل شده و ساختار سایت با هدف سهولت استفاده برای کاربر طراحی خواهد شد.
تفاوت بین رابط کاربری و تجربه کاربری
UI (رابط کاربری ) و UX ( تجربه کاربری ) مخفف هایی هستند که ممکن است به صورت اشتباه مورد استفاده قرار می گیرند. آنها کاملا معناهایی متفاوتی دارند و در حقیقت UI زیر مجموعه ای از UX می باشد.
UI مخفف User Interface و به معنای رابط کاربری است که به هر چیزی که در صفحه نمایش داده می شود گفته می شود که شامل تصاویر، متن ها، دیاگرام ها، ماژولها، جداول ، ویدئوها و همچنین رنگ و مکان آن ها می باشد.
UX مخفف User Experience می باشد که بسیار وسیع تر از UI می باشد و به تجربه و احساس کاربر زمانی که از محصول شما استفاده می نمایند گفته می شود. در حقیقت کل یک محصول تجربه کاربری یا User Experience می باشد و و هر بخش از آن User Interface یا رابط کاربری نامیده می شود.
طراحی رابط کاربری وب سایت نیازمند آشنایی با تجربه کاربری (UX)، تکنولوژی های طراحی وب، محدودیت های برنامه نویسی و ساختار سیستم های مدیریت محتوا می باشد. به همین خاطر برای طراحی رابط کاربری یک وب سایت، آشنایی با گرافیک به تنهایی کافی نیست. تیم طراحی و تبلیغات آگرین، طراحی رابط کاربری انواع وب سایت ها، وبلاگ ها، انجمن های گفتگو و فروشگاه های اینترنتی را به وسیله طراحانی که هم به خوبی با هنر گرافیک و زیبایی شناسی آشنایی دارند و هم با طراحی وب سایت، تجربه کاربری و محدودیت های کد نویسی آگاهی دارند ارائه می دهد.
طراحی کاملا بهینه برای نمایش در انواع نمایشگر ها
زمانی که تکنولوژی و وب از دسکتاپ به سمت موبایل و تبلت شیفت پیدا کرد طراحان رابط کاربری و وب سایت فوکوس بیشتری را بروی تجربه کاربری یا همان UX گذاشتند. در این میان رابط کاربری یا UI نیز نقش اساسی را بازی می کند چرا که ساخت و توسعه یک اپلیکیشن یا وب سایت به صورت کاملا کاربر پسند مستلزم رعایت کلیه این اصول می باشد. یه مثال ساده : طراحی وب سایت بدون در نظر گرفتن اصول رابط کاربری UI و تجربه کاربری UX مثل این می ماند که بدون هیچ فکر فقط شروع به نقاشی کنید. برای کابران و مشتریان شما این مسئله بسیار مهم است که زمان بازدید از سایت یا اپلیکیشن شما همه چیز به بهترین شکل و ساده ترین شکل ممکن در عین زیبایی در کنار هم باشند تا بتوانند خیلی راحت از امکانات استفاده کنند بدون اینکه دردسر و مشکلی داشته باشند.
گوگل به سایت ریسپانسیو علاقه مند است؛ زیرا الگوریتم های گوگل به تجربه استفاده مخاطب از سایت همچنین زمان حضور کاربر در سایت اهمیت قابل توجهی می دهد.
مراحل طراحی رابط کاربری
- مشاوره حضوری یا تلفنی و بررسی پروژه و نیاز سنجی
- عقد قرارداد و پیش پرداخت
- ارسال اطلاعات مورد نیاز پروژه توسط مشتری و انتخاب رنگ بندی سازمانی
- ارائه اتود اولیه UI به مشتری
- اعلام و اعمال تغییرات مورد نظر
- ارسال تصویر طرح اصلاح شده به مشتری و نهایی سازی طرح
- پیاده سازی رابط کاربری
- تحویل فایل های مربوط به رابط کاربری به مشتری و تسویه حساب